Izraelska vojska nastavila je intenzivne zračne napade na Gazu u kojima su uništili cijele četvrti.            Foto: AA

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u ponedjeljak ponovo odbile poziv na prekid vatre u Gazi, tvrdeći da bi takav potez palestinskoj grupi Hamas pružio priliku da se pregrupiše i pripremi za dalje napade na Izrael.

"Svaki prekid vatre će dati mogućnost odmora, pregrupiranja i pripreme za nastavak pokretanja terorističkih napada na Izrael", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Dodao je da je "razumljivo zašto je to nepodnošljiva situacija za Izrael".

"To bi bila nepodnošljiva situacija za svaku zemlju koja je pretrpjela tako brutalni teroristički napad i koja nastavlja vidjeti terorističku prijetnju na svojoj granici", rekao je Miller.

On je također napomenuo da američki specijalni izaslanik David Satterfield "intenzivno" radi na terenu kako bi olakšao prolazak humanitarne pomoći preko prelaza Rafah i osigurao siguran odlazak američkih državljana i drugih stranih državljana.

Sjedinjene Američke Države uložile su 18. oktobra veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN čija bi suština bila poziv na obustavljanje vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći Gazi, a istovremeno osudila Hamasove napade na Izrael.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

Izraelska vojska nastavila je intenzivne zračne napade na Gazu u kojima su uništili cijele četvrti.

Najmanje 5.087 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Gazu, dok je više od 1.400 ljudi ubijeno u Izraelu od 7. oktobra.

TRT Balkan / agencije