Osobu koja stoji iza provale uhvatila je skrivena kamera.       Foto: Twitter/Sahan Journal

Razbijeno staklo, oštećena vrata i iskrivljene kutije za donacije. To je ono što su članovi Islamskog centra Tawfiq u Minneapolisu otkrili nakon provale u nedjelju kasno navečer, piše CBS Minessota.

"Došao je i napao Božiju kuću", rekao je komesar.

Osobu koja stoji iza provale uhvatila je skrivena kamera.

"Počeo je uništavati gotovo svaka vrata koja je mogao pronaći. Uništio je urede. Uništavao je imovinu", rekao je Jaylani Hussein, izvršni direktor CAIR-MN.

Kamere su snimile tačku ulaska, otvaranje zadnjih vrata, zatim je prošao kroz teretanu, probio se kroz sljedeća vrata i proveo je blizu 40 minuta u džamiji.

Na videosnimku je osoba koja hoda hodnicima. Može se uočiti kako razbija vrata i uzima novac iz kutija za priloge oko džamije. Procijenjeni gubitak je blizu 50.000 dolara. Kažu da se oštećeno može popraviti.
"Međutim, naš osjećaj sigurnosti i utjecaj koji će imati dugoročan je utjecaj na našu zajednicu", rekao je direktor.

Zajednica je izrazila zabrinutost, što je dovelo do posjete glavnog gradskog policajca. Izvještavaju da je ovo četvrti značajan incident u džamiji u Minnesoti od početka godine.

"Iako su mnogi motivi različiti, rezultat je isti, a zajednice ostavlja oštećenim, gube osjećaj sigurnosti", rekao je Abdulahi Farah iz Muslimanske koalicije.

Policija kaže kako preliminarne informacije pokazuju da je motiv bila krađa. Budući da se dogodila u džamiji, bit će potrebno utvrditi je li radnja motivirana mržnjom ili predrasudama, piše CBS Minessota.
Zajednica nudi nagradu 6.000 dolara za informacije.

TRT Balkan