Od 7. oktobra prošle godine u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijena su 31.184 Palestinca, dok je broj povrijeđenih 72.889.          Foto: AA

Američki State Department saopštio je da humanitarna pomoć Gazi nije na nivou na kojem žele da bude, dodajući da žele poslati više humanitarne pomoći u palestinsku enklavu.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller na dnevnoj konferenciji za novinare kazao je da američka administracija razmatra sve mogućnosti da Gazi dostavi humanitarnu pomoć.

"Vidimo da humanitarna pomoć stiže u Gazu, ne onoliko koliko bismo željeli da bude. Želimo da se pošalje više humanitarne pomoći. Zato smo u stalnom kontaktu sa Izraelom”, kazao je Miller.

Podsjetio je da osim američke zračne pomoći, rade i na opciji isporuke pomoći morskim putem.

"Međutim, ništa od toga ne mijenja naš temeljni stav da većina pomoći treba da ide u Gazu preko kopnenih prelaza i da tamo treba biti mnogo više pomoći od onoga što se trenutno šalje", kazao je.

Navodeći da se sigurnosni i distributivni procesi mogu unaprijediti kako bi više humanitarne pomoći stizalo u Gazu, Miler je rekao da bi izraelska vlada trebala učiniti više u tom pogledu.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

Od 7. oktobra prošle godine u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijena su 31.184 Palestinca, dok je broj povrijeđenih 72.889.

TRT Balkan / agencije