Pomenuti iznos uključuje i ranije najavljenih 85 miliona dolara za obezbjeđivanje potrepština u vidu hrane, skloništa i ostalog.     Foto: AA

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i privatni sektor prikupili su više od 135 miliona dolara za pomoć Turkiye i Sirije nakon razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili dvije zemlje.

Pomenuti iznos uključuje i ranije najavljenih 85 miliona dolara za obezbjeđivanje potrepština u vidu hrane, skloništa i ostalog.

Erika Olson, zvaničnica State Departmenta za euroazijska pitanja, rekla je novinarima da je privatni sektor donirao više od 50 miliona dolara pomoći.

"Posljednjih dana značajno je povećan iznos donacija privatnog sektora", rekla je Olson. Pretpostavlja se da je tome doprinio apel Nacionalne fudbalske lige kojim su Amerikanci pozvani da doniraju tokom utakmice Super Bowla u nedjelju, najgledanijeg sportskog događaja u SAD-u.

Doprinos su dale i pojedine američke kompanije poput Boeinga, koji je donirao 500.000 dolara preko mreže Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

"FedEx, služba za dostavu paketa, ustupila je svoj avion za isporuku kritično potrebnih zaliha", rekla je Olson.

"Obim i razmjere pomoći će vjerovatno biti nekoliko puta veći od bilo koje brojke koju bih vam mogla dati. Zaista smo zapanjeni velikodušnošću širom Sjedinjenih Američkih Država i solidarnošću koje američki narod ima s turskim narodom u ovoj situaciji", dodala je Olson.

U snažnim potresima u Turkiye je poginulo najmanje 35.418 ljudi. Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turkiye s epicentrom u provinciji Kahramanmaras, a brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

U susjednoj Siriji broj poginulih povećan je na 3.688.

TRT Balkan / agencije