Humanitarni radnici su "putovali u zonu bez sukoba u dva blindirana automobila s logotipom WCK-a", navedeno je u saopćenju.    Foto: AA

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su Izrael da provede brzu i nepristrasnu istragu o zračnom napadu u ponedjeljak u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika u Gazi, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

"Žrtve jučerašnjeg napada su samo neke od rekordnog broja humanitarnih radnika koji su ubijeni u ovom konkretnom sukobu", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu u utorak s francuskim kolegom Stephaneom Sejourneom.

"Razgovarali smo direktno s izraelskom vladom o ovom konkretnom incidentu. Pozvali smo na brzu, temeljitu i nepristrasnu istragu kako bismo shvatili šta se tačno dogodilo", rekao je Blinken i dodao:

"Kao što smo to radili tokom cijelog ovog sukoba, naglasili smo Izraelcima da je apsolutni imperativ da učine više na zaštiti nevinih života civila, bilo da se radi o palestinskoj djeci, ženama i muškarcima ili humanitarnim radnicima, kao i da se efikasnije pruži više humanitarne pomoći za ljude."

Svjetska centralna kuhinja (WCK) potvrdila je da je sedam članova njenog tima ubijeno u izraelskom napadu na Gazu. Sedam ubijenih humanitaraca su iz Australije, Palestine, Poljske, Velike Britanije, kao i dvojni državljanin SAD-a i Kanade, objavio je WCK.

Humanitarni radnici su "putovali u zonu bez sukoba u dva blindirana automobila s logotipom WCK-a", navedeno je u saopćenju.

Broj ubijenih Palestinaca u napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze dostigao je 32.916 ljudi, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravlja Gaze.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

TRT Balkan / agencije