Patel je kazao da neće ulaziti u detalje diplomatskih razgovora koji su u toku.         Foto: Getty Images

Američka administracija je u ponedjeljak objavila da Izrael treba zaštititi civile i napraviti razliku između grupe Hamas i palestinskih civila.

"Bili smo nevjerovatno jasni s našim izraelskim partnerima da civile treba zaštititi, da moraju razlikovati teroriste Hamasa i palestinske civile", rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel na pitanje novinara Anadolu.

Patel je kazao da neće ulaziti u detalje diplomatskih razgovora koji su u toku.

Na pitanje da li Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju akcije Izraela ili su samo zabrinuti zbog toga, Patel je naveo da Izrael ima pravo da se brani.

"Vjerujemo da Izrael ima pravo da se brani, da štiti svoju sigurnost. Vjerujemo da ono što se dogodilo 7. oktobra nije nešto što bi bilo koja zemlja u svijetu mogla prihvatiti”, naglasio je Patel.

Istakao je da, iako Hamas "koristi civile kao štit", SAD i dalje vjeruje da je važno da Izrael "napravi razliku između Hamasa i palestinskih civila".

Izraelska vojska pokrenula je vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 10.022 Palestinca, među kojima 4.104 djece i 2.641 žena, ubijeno je u izraelskom bombardovanju u Pojasu Gaze. Prema zvaničnim podacima, broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.

Osim velikog broja žrtava i masovnog raseljavanja, osnovne zalihe su pri kraju za 2,3 miliona stanovnika Gaze zbog izraelske opsade.

TRT Balkan / agencije