SAD: Policija razbila propalestinski protest, uhapsila desetak studenata

SAD: Policija razbila propalestinski protest, uhapsila desetak studenata

Policajci su očistili dvoranu Anna Head Alumnae na UC Berkeley.
Policajci su očistili dvoranu Anna Head Alumnae na UC Berkeley, koju su demonstranti zauzeli u srijedu popodne.      Foto: AA

Policija je u četvrtak razbila propalestinski studentski protest i uhapsila desetak demonstranata koji su zauzeli napuštenu zgradu na Univerzitetu Kalifornije (UC) u Berkeleyu.

Policajci su očistili dvoranu Anna Head Alumnae na UC Berkeley, koju su demonstranti zauzeli u srijedu popodne.

Studenti na univerzitetima širom svijeta okupljaju se u kampusima na demonstracijama protiv izraelskih napada na Pojas Gaze, a prvi takvi protesti su počeli prošlog mjeseca na Univerzitetu Columbia u New Yorku.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.

Najmanje 35.233 Palestinaca, većinom žena i djece, od tada je ubijeno, a više od 79.100 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Pojasa Gaze nalaze se u ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije