Na skupu je izvedena pjesma "Le Cunamh na Deithe/In Shaa Allah" (S Božijom pomoći), koja govori o dubokoj solidarnosti između Irske i Palestine.     Foto: AA

Više od 40.000 potpisa prikupljenih u Irskoj za zabranu uvoza izraelskih proizvoda, dostavljeno je zvaničnicima parlamenta nakon 11-dnevnog marša.

Marš, koji je počeo u Južnom Kerryju, završen je skupom ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Dablinu. Učesnici, koji su željeli da se zabrane izraelski proizvodi, zvaničnicima su dostavili peticiju koju je potpisalo oko 45.000 ljudi.

Michael Darragh Macauley, galski fudbaler, član Irske sportske asocijacije za Palestinu i osvajač osam medalja, bio je domaćin skupa.

Nezavisna senatorica Frances Black, koja je u januaru 2018. godine predstavila prijedlog zakona o okupiranim teritorijama irskom Senatu, obratila se prisutnima.

"U šest godina otkako sam prvi put predstavila zakon o okupiranim teritorijama u parlamentu, situacija u Palestini se brzo pogoršala", rekla je Black.

Istakla je da dok je svijet fokusiran na užasan genocidni rat u Gazi, svjedoci smo jednog od najvećih otimanja zemljišta na Zapadnoj obali u decenijama.

"Kako je moguće nastaviti trgovinu proizvodima proizvedenim na ovoj teritoriji. Ovo je jasno licemjerje i mora se okončati", kazala je Black.

Među prisutnima je bila i Caoimhe Butterly, aktivistica za ljudska prava koja je radila kao volonter hitne pomoći na Zapadnoj obali i u Gazi.

"Gotovo 30 godina nakon što je Nelson Mandela rekao: 'Naša sloboda je nepotpuna bez slobode Palestinaca', moralni imperativ hitne političke akcije ostaje", kazala je.

Na skupu je izvedena pjesma "Le Cunamh na Deithe/In Shaa Allah" (S Božijom pomoći), koja govori o dubokoj solidarnosti između Irske i Palestine.

TRT Balkan / agencije