Kirby nije precizirao tačan dan kada će paket biti predstavljen niti šta će uključivati.              Foto: Getty Images

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena je u završnoj fazi pripreme onoga što bi mogao biti konačni paket pomoći Ukrajini ako Kongres ne osigura više sredstava, saopštila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da bi paket pomoći, koji će iscrpiti sva prethodno izdvojena sredstva, trebao biti objavljen krajem godine.

"Ukrajini je i dalje potrebna naša pomoć. I već je prošlo vrijeme da Kongres djeluje, založi se za slobodu i demokratiju u odbrani vlastitih interesa nacionalne sigurnosti, koji su ovdje veoma važni," dodao je on.

Kirby nije precizirao tačan dan kada će paket biti predstavljen niti šta će uključivati.

Pitanje pomoći za Ukrajinu je na čekanju u Kongresu kao dio šireg zahtjeva za dodatnim finansiranjem od 106 milijardi dolara koji je iznio američki predsjednik Joe Biden. Republikanski članovi Kongresa uslovili su odobrenje paketa oštrim ograničenjima migracija.

Blizu 61,4 milijarde dolara namijenjeno je za slanje dodatne vojne pomoći Ukrajini, uključujući sredstva za popunu američkih zaliha koje bi prema prijedlogu bile prebačene u Kijev.

Iako je Ukrajina daleko najveći primalac paketa pomoći, on uključuje i 14,3 milijarde dolara za Izrael, preko 13 milijardi dolara za sigurnost granica i finansiranje drugih prioriteta politike, uključujući humanitarnu pomoć.

U Senatu su u toku pregovori o osiguravanju sredstava u zamjenu za pooštravanje imigracione politike, ali nije jasno hoće li poslanici uspjeti postići dogovor prije zimske pauze. U međuvremenu, Dom koji kontrolišu republikanci već se povukao.

TRT Balkan / agencije