Ovom odlukom će se omogućiti gradnja više stambenih jedinica, čime će se potaknuti gradnja gotovo bez saglasnosti s političkog nivoa.                  Foto: AA

Sjedinjene Američke Države reagirale su na odluku izraelskih vlasti koja je otvorila put ubrzanoj izgradnji i širenju ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

"SAD je duboko uznemiren odlukom Izraela da krene naprijed s više od 4.000 naselja na okupiranoj Zapadnoj obali", izjavio je Matthew Miller, glasnogovornik američkog State Departmenta.

Miller je također izrazio zabrinutost zbog vijesti o promjenama u izraelskom sistemu upravljanja naseljima, što je ubrzalo planiranje i odobravanje naselja.

Naglašavajući da se Sjedinjene Američke Države već dugo protive takvim jednostranim akcijama koje još više otežavaju dvodržavno rješenje i koče mir, Miller je rekao:

"Predani smo ispunjavanju obaveza koje je izraelska Vlada preuzela u Aqabi, u Jordanu i Sharm el- Sheikhu, u Egiptu. Pozivamo vas da se vratite dijalogu usmjerenom na deeskalaciju."

Zanimljivo je da se neko vrijeme nije moglo pristupiti web-stranici američkog Ministarstva vanjskih poslova na kojoj se pojavljivalo pozorenje: "Stranica koju tražite možda je izvan mreže ili nije dostupna."

Izraelski javni servis (KAN) saopćio je da će Vlada Izraela na današnjoj sjednici odobriti odluku kojom se "značajno skraćuje" proces dobivanja dozvola za izgradnju novih naselja.

Ovom odlukom će se omogućiti gradnja više stambenih jedinica, čime će se potaknuti gradnja gotovo bez saglasnosti s političkog nivoa, a prvo izdavanje urbanističke dozvole bit će u nadležnosti krajnje desničarskog ministra financija Bezalela Smotricha.

TRT Balkan / agencije