Kirby je rekao da će "odluka Rusije da nastavi efektivnu blokadu ukrajinskih luka i spriječi da ovo žito stigne na tržišta naštetiti ljudima širom svijeta."     Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države saopštile su da je odluka Rusije da se povuče iz sporazuma o crnomorskom žitu "neodgovorna i opasna", dodajući da će "pogoršati nestašicu hrane i nanijeti štetu milionima ugroženih ljudi širom svijeta".

"Inicijativa za crnomorsko žito bila je ključna za snižavanje (globalnih) cijena hrane, koje su skočile kao rezultat ruske brutalne i ničim izazvane invazije na Ukrajinu", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Kirby je rekao da će "odluka Rusije da nastavi efektivnu blokadu ukrajinskih luka i spriječi da ovo žito stigne na tržišta naštetiti ljudima širom svijeta."

"Rusija će biti u potpunosti i isključivo odgovorna za posljedice ovog vojnog akta agresije. Već vidimo skok globalnih cijena pšenice, kukuruza i soje kao rezultat suspenzije Rusije. Pozivamo vladu Rusije da odmah poništi svoju odluku", dodao je Kirby.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je sporazum o žitnom koridoru došao do kraja i da je zaustavljen.

"Rusija će se odmah vratiti na sporazum o žitu čim se prihvate relevantni uslovi. Dio dogovora u vezi s Rusijom nije ispunjen", naveo je Peskov.

Rusija je tražila uklanjanje prepreka za izvoz đubriva iz Rusije kako bi pristala na još jedno produženje ugovora o žitu, uključujući uključivanje državne Ruske poljoprivredne banke u međunarodni platni sistem SWIFT.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula 2022. godine u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine. Ugovor je od tada nekoliko puta obnavljan, a 18. maja je produžen za još dva mjeseca.

Moskva je povukla i bezbjednosne garancije za plovidbu u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora.

Prema podacima UN-a zahvaljujući ovom sporazumu osiguran je bezbjedan prolaz za više od 32 miliona tona hrane iz ukrajinskih luka.

Svjetski program za hranu isporučio je više od 725.000 tona za podršku humanitarnim operacijama, ublažavanje gladi u nekim od najteže pogođenih krajeva svijeta, uključujući Afganistan, Rog Afrike i Jemen.

TRT Balkan / agencije