SAD odbio izraelski zahtjev za nabavku helikoptera Apache

SAD odbio izraelski zahtjev za nabavku helikoptera Apache

Izraelska vojska ima dvije eskadrile helikoptera.
Helikopteri su potrebni za poboljšanje vojnih vazdušnih operacija.              Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države su odbile zahtjev Izraela za nabavku novih borbenih helikoptera Apache, objavili su izraelski mediji u utorak.

Tel Aviv je podnio zahtjev proteklih sedmica i ponovio ga tokom posjete američkog ministra odbrane Lloyda Austina Izraelu prošle nedelje, objavio je “Yedioth Ahronoth“.

"IDF (izraelska vojska, op.a.) je od SAD-a zatražila borbene helikoptere Apache, ali je za sada odbijena", navodi list, pozivajući se na bezbjednosne izvore.

Izraelska vojska ima dvije eskadrile helikoptera.

"Helikopteri su potrebni za poboljšanje vojnih vazdušnih operacija", navodi list.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, a u napadima je ubijeno najmanje 20.915 Palestinaca, uglavnom žena i djece, i povrijeđeno više od 54.918.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelska vojska je također izvršila vojne napade na palestinske gradove na okupiranoj Zapadnoj obali i razmijenila prekograničnu vatru s libanonskom grupom Hezbollah od izbijanja sukoba u Pojasu Gaze.

Kako navode izraelski mediji, Washington je poslao 230 teretnih aviona i 20 brodova natovarenih oružjem i vojnom opremom u Izrael od izbijanja rata u Gazi.

TRT Balkan / agencije