Izraelski vojnik čuva položaj duž zida izgrađenog na Zelenoj liniji ili granici Izraela i okupirane Zapadne obale u blizini grada Bat Hefer.        Foto: Reuters

Administracija Sjedinjenih Država zaustavila je naučnu i tehnološku saradnju s Izraelom izvan Zelene linije, javljaju izraelski mediji.

"Ova direktiva jednostavno odražava dosljedan stav SAD tokom godina, koji je ponovo potvrđen od ove administracije, da status geografskih područja koja su bila pod kontrolom Izraela nakon 5. juna 1967. mora biti određen u konačnoj rezoluciji", rekao je neimenovani američki zvaničnik za izraelski javni servis KAN u nedjelju.

Zelena linija je granica između Izraela i teritorija koje je Tel Aviv okupirao tokom rata na Bliskom istoku 1967. godine.

Odluka SAD-a uslijedila je sedmicu nakon što je izraelska vlada odobrila izgradnju više od 4.500 novih domova na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ova odluka znači povratak politici bivšeg predsjednika Baracka Obame, koja je predviđala da ne smije biti saradnje u geografskim područjima izvan granica iz 1967. godine.

Bespravna gradnja naselja

2019. godine bivši američki predsjednik Donald Trump potpisao je dva dokumenta kojima se priznaje suverenitet Izraela nad Jerusalemom i sirijskom Golanskom visoravni.

Međunarodna zajednica ne priznaje aneksiju istočnog dijela Jerusalema i Golanske visoravni od Tel Aviva 1981.

Mnoge zemlje Evropske unije zabranile su uvoz proizveden u izraelskim naseljima izgrađenim na teritorijama okupiranim 1967. godine.

Ujedinjene nacije smatraju izraelsku aktivnost izgradnje naselja nezakonitom i preprekom međunarodno dogovorenom rješenju o dvije države.

Procjene pokazuju da blizu 700.000 izraelskih doseljenika živi u 164 naselja i 116 predstraža na okupiranoj Zapadnoj obali.

TRT Balkan