"Nisam siguran da ćemo ga moći vratiti u posjed", rekao je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u intervjuu za CNN.     Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) možda više nikada neće izvuči i doći u posjed drona koji su operateri srušili u Crno more nakon sudara s ruskim borbenim avionom, saopštila je u srijedu Bijela kuća.

"Nisam siguran da ćemo ga moći vratiti u posjed", rekao je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u intervjuu za CNN.

Istakao je da je dron MQ-9 Reaper pao u "veoma duboku vodu".

"Još uvijek procjenjujemo da li je moguće pokrenuti bilo kakav napor kako bi dron vratili u posjed. Možda se to ipak neće desiti", kazao je Kirby.

Dodao je da je SAD poduzeo korake da zaštiti informacije na dronu te da "smanji bilo kakav napor nekog drugog da iskoristi dron", priznajući ipak da američki napori nisu potpuno sigurni.

"Učinili smo najbolje što smo mogli da smanjimo bilo kakvu obavještajnu korist koja bi mogla proizaći iz toga ako se neko drugi dočepa drona", kazao je Kirby.

Portparol američkog ministarstva odbrane (Pentagon) brigadni general Patrick Ryder izjavio je sinoć da Rusija još nije došla u posjed američkog drona koji je srušen u Crnom moru.

Pentagon je ranije objavio da je ruski borbeni avion SU-27 udario u američki dron Reaper u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, uzrokujući pad američke letjelice.

Kako je naveo Pentagon, incident se dogodio nakon što su ruski avioni SU-27 "izveli nesigurno i neprofesionalno presretanje" Reapera, uključujući posipanje goriva na dron i letenje ispred njega "na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način".

Ryder je kazao da su dva ruska aviona presretala i uznemiravala dron MQ-9 oko 30-40 minuta.

Sjedinjene Američke Države (SAD) objavile su da rade na uklanjanju oznake povjerljivosti s videosnimka ruskog borbenog aviona SU-27 koji presreće i sudara se s američkim dronom.

Rusija je u utorak demantovala da su njeni borbeni avioni imali kontakt s američkim vojnim dronom koji je srušen u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

"Ujutro 14. marta, nadzor vazdušnog prostora ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga zabilježio je let američke bespilotne letjelice MQ-9 prema državnoj granici Ruske Federacije", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

U saopštenju se dodaje da su borbeni avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva poletjeli kako bi identifikovali dron koji je potom, kako se navodi, izveo nekontrolisani let, izgubio visinu i srušio se u vodu nakon nekoliko oštrih manevara.

TRT Balkan / agencije