Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da je gorivo u srijedu prebačeno u Gazu.      Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) su kasno u četvrtak saopštile da je potrebno dostaviti više goriva u Gazu, ne samo za kamione za dostavu, već i za bolnice i druge humanitarne svrhe.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da je gorivo u srijedu prebačeno u Gazu kako bi se kamionima za dostavu omogućilo da nastave obavljati potrebne aktivnosti.

Na pitanje novinara Anadolu o naporima SAD-a da dopusti više goriva u Gazu, istakao je da se slaže da je potrebno više goriva za Gazu.

“Bili smo vrlo jasni o ovom pitanju. Želimo da gorivo ide u Gazu, ne samo za kamione za dostavu. Dakle, mi snažno podržavamo isporuku goriva. To je nešto za šta smo se aktivno zalagali u razgovorima s izraelskom vladom”, rekao je Miller.

Dodao je da je američki državni sekretar Antony Blinken u srijedu razgovarao s članovima izraelske vlade o pitanju goriva.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopštila je ubrzo nakon što su prvi kamioni s gorivom stigli preko graničnog prijelaza Rafah s Egiptom, da su te količine samo devet posto potrebnog goriva na dnevnoj bazi.

TRT Balkan / agencije