U saopćenju američkog Ministarstva odbrane navedeno je da su Huti bili meta napada zbog ranijih napada u Crvenom moru.      Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija izveli su zajednički napad na 36 ciljeva na 13 lokacija koje pripadaju Hutima u Jemenu.

U saopćenju američkog Ministarstva odbrane navedeno je da su Huti bili meta napada zbog ranijih napada u Crvenom moru.

Dodaje se da su SAD i Velika Britanija u zračnim udarima pogodile ukupno 36 ciljeva koji pripadaju Hutima u 13 različitih regija Jemena.

U napadima su pogođena skladišta oružja, raketni sistemi i lanseri, zračni sistemi i radari koji su pripadali Hutima.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) objavila je da je uništeno šest protivbrodskih projektila Huta, a koji su bili spremni za lansiranje iz Jemena u Crveno more.

Huti su ranije gađali teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije, ili prevoze robu u i iz Izraela, u znak solidarnosti sa Gazom, koja je pod izraelskim napadima od 7. oktobra.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih vazdušnih napada SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi.

Koalicija koju predvodi SAD izvodi povremene vazdušne napade od 12. januara gađajući lokacije Huta u dijelovima Jemena kao odgovor na napade u Crvenom moru.

TRT Balkan / agencije