Kao odgovor na proteste održane u utorak, Google je u srijedu otpustio 28 zaposlenika.      Foto: AP

Google je otpustio 28 zaposlenih u Californiji i New Yorku zbog protesta protiv saradnje kompanije s Izraelom.

Protest je bio usmjeren na projekt Nimbus, vrijedan 1,2 milijarde dolara između Googlea i Amazona i Vlade Izraela.

Kao odgovor na proteste održane u utorak, Google je u srijedu otpustio 28 zaposlenika.

"Google je ove večeri neselektivno otpustio više od dvadeset radnika, uključujući i one među nama koji nisu direktno učestvovali u jučerašnjim istorijskim, 10-satnim protestima na obali mora", saopštila je grupa “No Tech For Apartheid“ na platformi X.

Chris Rackow, Googleov šef globalne sigurnosti, je u dopisu poslanom svim zaposlenima naglasio politiku nulte tolerancije prema ponašanju demonstranata.

"Ovakvom ponašanju nije mjesto na našem radnom mjestu i nećemo ga tolerisati. Nakon istrage, raskinuli smo ugovor s 28 radnika za koje je utvrđeno da su umiješani. Nastavićemo istraživati i poduzimati mjere po potrebi", navodi se u dopisu.

“No Tech For Apartheid“ je osudio ovaj potez, nazvavši ga "flagrantnim činom odmazde".

"Ovaj flagrantni čin odmazde jasan je pokazatelj da Google cijeni svoj ugovor od 1,2 milijarde dolara s genocidnom izraelskom Vladom i vojskom više nego svoje radnike", navela je grupa.

Desetak sati nakon protesta koji je održan sjedeći, policija je uhapsila grupu zaposlenih u New Yorku i Californiji.

Otpuštanja, koja su se dogodila samo nekoliko sati nakon što je policija uhapsila devet zaposlenih tokom protesta u Sunnyvaleu u Californiji i kancelariji u New Yorku, izazvala su val kontroverzi unutar kompanije i šire.

Iz kompanije je navedeno da će Izrael koristiti projekat u oblastima finansija, zdravstva, transporta i obrazovanja i da nema nikakve veze sa vojnom praksom.

Ugovor vrijedan 1,2 milijarde dolara potpisan je u aprilu 2021. godine između Izraela i Googlea i Amazona.

Sistem može prikupiti sve izvore podataka koje pružaju Izrael i njegova vojska, uključujući baze podataka, resurse, pa čak i izvore za posmatranje uživo kao što su ulične i kamere za bespilotne letjelice.

Kritičari tvrde da bi projekat mogao pomoći Izraelu da nastavi svoj sistem ugnjetavanja, dominacije i segregacije palestinskog naroda.

TRT Balkan / agencije