SAD će pozvati ruskog ambasadora zbog pada drona iznad Crnog mora

SAD će pozvati ruskog ambasadora zbog pada drona iznad Crnog mora

State Department kaže da će SAD prenijeti primjedbe na "nesigurno, neprofesionalno presretanje."
Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je novinarima da SAD "direktno sarađuju" s Rusima na višim nivoima.   Foto: Reuters

SAD su u utorak saopćile da će pozvati ruskog ambasadora u Washingtonu u State Department nakon što se ruski borbeni avion srušio na američki dron u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je novinarima da SAD "direktno sarađuju" s Rusima na višim nivoima, kako bi prenijeli "naše snažne primjedbe na ovo nesigurno, neprofesionalno presretanje".

"Pozivamo ruskog ambasadora u odjeljenje gdje ćemo prenijeti ovu poruku", rekao je on i dodao da je proces pozivanja u toku i očekuje se da će se održati kasnije u utorak.

"Ruski borbeni avion SU-27 srušio se na američki dron Reaper u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, uzrokujući pad američke letelice", navodi Pentagon.

Incident se dogodio nakon što su ruski avion i još jedan SU-27 "izveli nesigurno i neprofesionalno presretanje" Reapera, uključujući bacanje goriva na dron i letenje ispred njega "na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način", navodi se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije