Među biračima raste zabrinutost zbog starosti i mentalne sposobnosti predsjednika Bidena.      Foto: AP

Anketa objavljena u nedjelju pokazala je da 72 posto registrovanih birača vjeruje da američki predsjednik Joe Biden nema mentalno i kognitivno zdravlje potrebno da bi bio lider države.

Istraživanje koje je proveo CBS News/YouGov dolazi usred sve veće zabrinutosti vezane za to je li Biden psihički sposoban za funkciju nakon prve predsjedničke debate uživo u četvrtak uoči predsjedničkih izbora u novembru.

Anketa je pokazala da 45 posto demokrata vjeruje da bi se Biden trebao povući iz predsjedničke trke zbog zdravstvenih problema.

Na pitanje o mentalnoj i kognitivnoj sposobnosti bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za predsjednika, 50 posto je odgovorilo “da”, a 49 posto “ne”.

Debata koju je vodio CNN intenzivirala je rasprave o Bidenovoj sposobnosti za drugi mandat.

Uprkos tome što Trump nije stekao jasnu prednost, Bidenov nastup nije umanjio zabrinutost zbog njegovih godina.

Biden izgubio protiv Trumpa u debati

Uoči predsjedničkih izbora 5. novembra 2024. godine, Biden i Trump su se suočili u svojoj prvoj debati uživo.

Bidenov nastup nije uspio da ublaži zabrinutost zbog njegovih godina i sposobnosti za drugi mandat, što je nakon toga izazvalo teške kritike.

Usred rastućih poziva Bidenu da se povuče, predstavnik republikanaca u Teksasu Chip Roy podnio je rezoluciju kojom poziva potpredsjednicu Kamalu Harris da sazove vladu kako bi se pozvala na 25. amandman američkog Ustava i vršila ovlasti kao vršilac dužnosti predsjednika.

Royeva rezolucija kaže da je Biden "više puta i javno demonstrirao nesposobnost da obavlja ovlasti i dužnosti predsjedništva, uključujući ovlaštenja i dužnosti vrhovnog komandanta".

Prema 25. amandmanu, potpredsjednik i većina članova kabineta mogu glasati za proglašenje predsjednika "nesposobnim da obavlja dužnosti svoje kancelarije" i dati potpredsjedniku ovlasti vršioca dužnosti predsjednika.

TRT Balkan / agencije