Jevgenij Prigožin, čelnik Wagner grupe, priznao je da bi rat Rusije i Ukrajine mogao potrajati čak tri godine.     Foto: AP arhiva


Vlasnik ruske privatne kompanije Wagner rekao je da bi Rusiji moglo biti potrebno od 18 mjeseci do dvije godine da u potpunosti osigura kontrolu nad istočnim industrijskim središtem Ukrajine - Donbasom.

Dodao je da bi rat mogao potrajati tri godine ako Moskva odluči da zauzme šire teritorije istočno od rijeke Dnjepar.

Rusija je pretrpjela niz ponižavajućih neuspjeha u jesen, kada je ukrajinska vojska pokrenula uspješne kontraofanzive kako bi povratila široke dijelove teritorije na istoku i jugu.

Zelenski: Još moramo da radimo da bismo nabavili oružje koje nam je potrebno

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina osigurala razumijevanje i "dobre signale" tokom njegove turneje po evropskim prijestolnicama, ali da je potrebno više posla da se nabavi oružje potrebno njegovoj zemlji.

„London, Pariz, Brisel - svuda sam govorio ovih nekoliko dana o tome kako da ojačamo naše vojnike. Postoje veoma važna razumijevanja i dobili smo dobre signale“, rekao je Zelenski u svom novom video obraćanju.

"Ovo se tiče raketa i tenkova dugog dometa i sljedećeg nivoa naše saradnje — borbenih aviona. Ali moramo da nastavimo da radimo na tome."

Zajednički zadatak Ukrajinaca je, rekao je, da "sve što je rečeno i dogovoreno uzmu i pretoče u konkretne zalihe, konkretne dokumente, konkretne nove linije saradnje".

TRT World