Antonov je rekao da bi mogući oružani sukob između Rusije i SAD-a bio radikalno drugačiji od rata u Ukrajini.     Foto: Reuters

Ambasador Ruske Federacije u Washingtonu Anatolij Antonov upozorio je da bi bilo kakav namjerni napad na ruski avion u međunarodnom zračnom prostoru bio otvorena objava rata.

“Namjerni napad na ruski avion u neutralnom zračnom prostoru nije samo zločin prema međunarodnom pravu, već otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili“, rekao je Anatolij Antonov u izjavi koju je objavila ruska ambasada u SAD-u na Telegramu.

Antonov je rekao da bi mogući oružani sukob između Rusije i SAD-a bio radikalno drugačiji od rata u Ukrajini.

“Je li Kapitol voljan izložiti američke građane i međunarodnu zajednicu opasnosti od nuklearnog rata pravih razmjera? Dajte nam odgovor, uvaženi senatori!“, poručio je Antonov.

Antonov je rekao i to da bi američke političare trebalo prozvati za poticanje početka apokaliptičnog sukoba, a ne ruske pilote.

“Ne tražimo sukob s nuklearnom energijom. Nastavljamo održavati kontakte, uključujući i preko Ministarstva odbrane, kako bismo spriječili nenamjerne incidente. Volio bih da američki političari imaju isti stav prema odnosima s Rusijom. Rusko Ministarstvo odbrane detaljno je objasnilo razloge i tok djelovanja ruskih pilota tokom jučerašnjeg incidenta iznad Crnog mora. Ponavljam, za one koji nisu objektivno sagledali situaciju, naši lovci nisu došli u kontakt s američkim bespilotnim letjelicama“, dodao je Antonov.

U utorak je Pentagon saopćio da se ruski borbeni avion Su-27 sudario s dronom MQ-9 Reaper, oborivši američku bespilotnu letjelicu u međunarodne vode.

Rusija je demantirala da su njeni borbeni avioni došli u kontakt s dronom, ali je rekla da će pokušati izvući olupinu drona.

Antonov je prethodno rekao da je dron prikupljao izviđačke informacije kako bi ih prenio u Ukrajinu za napade na Rusiju.

TRT Balkan / agencije