Četiri ukrajinske bespilotne letjelice oborila je ruska protuzračna odbrana, dok je petoj ometen signal, saopćilo je ministarstvo odbrane.     Foto: Reuters

"Četiri ukrajinske bespilotne letjelice oborila je ruska protuzračna odbrana, dok je petoj ometen signal i srušila se u okrug Odincovo u moskovskoj oblasti", saopćilo je rusko ministarstvo odbrane. Niko nije povrijeđen.

Ruske novinske agencije javile su da su dva drona presretnuta u blizini sela 30 kilometara jugozapadno od Moskve. Jedan dron je otkriven u susjednoj oblasti Kaluge.

Slijetanja i polijetanja aviona na moskovskom aerodromu Vnukovo zabranjena su nekoliko sati ranije prije nego što je normalan rad aerodroma nastavljen nakon pet sati ujutru po srednjoevropskom vremenu. Preusmjeren je veći broj letova iz Rusije, Turkiye, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta.

Jedna bespilotna letjelica oborena je u oblasti grada Kubinka, 63 kilometra zapadno od Moskve, javila je RIA. U blizini Kubinke nalazi se ruska zračna baza.

Rusko ministarstva vanjskih poslova i odbrane osudila su napad kao terorizam.

"Pokušaj kijevskog režima da napadne oblast u kojoj se nalazi civilna infrastruktura, uključujući aerodrom, koji uzgred prima i strane letove, još je jedan čin terorizma", izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Međunarodna zajednica treba da shvati da Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, finansiraju teroristički režim", kazala je ona.

Iz Kijeva nije bilo komentara. Ukrajina skoro nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriji Ukrajine pod ruskom kontrolom, prenosi Reuters.

FENA