Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin napušta zgradu UN-a nakon sastanka s dužnosnicima UN-a o sporazumu o žitu.     Foto: AP

Rusija se ne protivi još jednom produženju sporazuma o žitu, ali samo na 60 dana, rekao je u ponedjeljak zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin.

Sporazum prestaje da važi 18. marta.

Veršinjin je to izjavio nakon sastanka ruske delegacije s generalnom sekretarkom Konferencije Ujedinjenih nacija (UN) za trgovinu i razvoj Rebecom Grynspan i pod-sekretarom UN-a za humanitarna pitanja i koordinatorom hitne pomoći Martinom Griffithsom.

"Naš dalji stav biće određen opipljivim napretkom u normalizaciji našeg izvoza, ne riječima, već djelima. To uključuje bankovna plaćanja, transportnu logistiku, osiguranje, odmrzavanje finansijskih aktivnosti i snabdijevanje amonijakom preko cjevovoda 'Toljati-Odesa'", rekao je Veršinjin.

Prošlog jula, Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine. Zahvaljujući turskim naporima, ugovor o žitu produžen je za još 120 dana, počevši od 19. novembra.

TRT Balkan / agencije