"Rusija traži da se danas održi hitna sjednica Vijeća sigurnosti zbog napada koje su SAD i Velika Britanija izveli na Jemen", saopćeno je iz ruske kancelarije.             Foto: Reuters

Ruska Federacija zatražila je održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija povodom američkih i britanskih napada na Jemen.

"Rusija traži da se danas održi hitna sjednica Vijeća sigurnosti zbog napada koje su SAD i Velika Britanija izveli na Jemen", saopćeno je iz ruske kancelarije.

Američke i britanske zračne snage u četvrtak navečer su izvele napade na više lokaliteta u Jemenu, uključujući Sanu, Hudeydah i Taiz.

Podsjećamo, američke i britanske vojne snage izvele su masovne napade na više od deset lokacija koje koriste pobunjenici Huti u Jemenu. Korištene su rakete Tomahawk koje su lansirane s ratnih brodova i borbenih aviona, prema izjavama američkih zvaničnika.

Vojni ciljevi uključivali su logistička čvorišta, sisteme protivvazdušne odbrane i lokacije za skladištenje oružja, saopštili su američki zvaničnici rano u petak. Pobunjenički zvaničnici odgovorili su napadima na američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru.

TRT Balkan / agencije