Rusija navodi da je nedavni korak Estonije da smanji veličinu ruske ambasade u Tallinnu "potvrdio put ka kolapsu odnosa zemalja".     Foto: Reuters

Rusija je u ponedjeljak objavila da je svoje odnose s Estonijom spustila na nivo otpravnika poslova, kao odgovor na odluku Estonije da smanji veličinu ruske ambasade u Tallinnu.

"Posljednjih godina estonsko rukovodstvo je namjerno uništilo čitav niz odnosa s Rusijom. Totalnu rusofobiju i gajenje neprijateljstva prema našoj zemlji Tallinn je uzdigao na rang državne politike", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Dodaje se da je nedavni korak Estonije da smanji veličinu ruske ambasade u Tallinnu "potvrdio put ka kolapsu odnosa zemalja".

"Kao odgovor, ruska strana odlučila je da diplomatska predstavništva u obje zemlje degradira na nivo privremenog otpravnika poslova", navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da je estonski ambasador u Rusiji Margus Laidre pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova, gdje je izražen "oštar protest u vezi s postupcima estonskih vlasti".

Laidre bi trebalo da napusti Rusiju do 7. februara.

"Svu odgovornost za razvoj takve situacije u odnosima između Rusije i Estonije u potpunosti snosi estonska strana. Nastavićemo da reagujemo na neprijateljske korake estonskog rukovodstva", dodaje se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije