Sergej Rjabkov rekao je ruskim novinskim agencijama da je Moskva zaustavila svu razmjenu informacija s Washingtonom nakon što je prošlog mjeseca suspendovala svoje učešće u sporazumu Novi START o nuklearnom oružju.     Foto: Reuters

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije, Sergej Rjabkov, rekao je ruskim novinskim agencijama u srijedu da je Moskva zaustavila svu razmjenu informacija s Washingtonom nakon što je prošlog mjeseca suspendovala svoje učešće u sporazumu Novi START o nuklearnom oružju.

"Više neće biti nikakvih obavještenja" rekao je Rjabkov u komentarima koje su prenijele ruske novinske agencije na pitanje da li će Moskva također prestati da izdaje obavještenja o planiranim testiranjima raketa.

"Sva obavještenja, sve vrste aktivnosti u okviru sporazuma biće obustavljene i neće se provoditi bez obzira na to kakav stav zauzme SAD", rekao je on.

SAD su u utorak saopćile da će prestati da dostavljaju Moskvi detaljne podatke o svojim zalihama nuklearnog naoružanja kao odgovor na rusku suspenziju učešća u sporazumu Novi START.

"Rusija se nije u potpunosti pridržavala i odbila je podijeliti podatke kako smo se dogovorili u Novom START-u da ih dijelimo svake dvije godine", rekao je John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Pošto su odbili da se pridržavaju sporazuma, odlučili smo da ne dijelimo te podatke", rekao je on.

FENA