Ministarstvo je osudilo napad, označivši ga kao "varvarski napad" koji je rezultirao značajnim civilnim žrtvama, uključujući sedam maloljetnika.     Foto: AP

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu da je pet civila ubijeno, a 46 povrijeđeno u, kako je navelo, ukrajinskom napadu na oblast Belgorod, upotrebom kasetne municije.

Ministarstvo je osudilo napad, označivši ga kao "varvarski napad" koji je rezultirao značajnim civilnim žrtvama, uključujući sedam maloljetnika. Jedno dijete je nakon operacije u teškom stanju, dok se dvije odrasle osobe pripremaju za transport u Moskvu na dalje liječenje. U napadu, za koji se navodi da je izveden višecjevnim raketnim bacačem češke proizvodnje, oštećene su kuće i druga civilna infrastruktura u regionu.

Kao odgovor na incident, ruski istražni komitet pokrenuo je krivični postupak, a vlasti su obećale da će odgovorni biti "kažnjeni u skladu sa zakonom". Ministarstvo je napad okarakterisalo kao "unaprijed planiran i pažljivo pripremljen teroristički akt zastrašivanja" Kijeva.

Moskva je kritikovala zapadne zemlje, optužujući ih da zatvaraju oči pred "krvavim zvjerstvima" i snabdijevaju Ukrajinu smrtonosnim oružjem. Ministarstvo je pozvalo međunarodnu zajednicu i relevantne organizacije da osude napad i distanciraju se od, kako je opisalo, "kijevskog režima i njegovih zapadnih kustosa".

U saopštenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova ponavlja se opredijeljenost zemlje da nastavi vojne akcije u Ukrajini dok se ne ostvare svi njeni ciljevi, uključujući "denacifikaciju i demilitarizaciju" Ukrajine.

Ovaj najnoviji razvoj događaja dolazi tokom eskalacije tenzija i stalnog sukoba između Rusije i Ukrajine, pri čemu se obje strane međusobno optužuju da ciljaju civile i krše međunarodno pravo.

TRT Balkan / agencije