Šojgu je također kazao da prijem Finske i Švedske u NATO-u predstavlja “destabilizujući faktor“.     Foto: Reuters

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je SAD za “ratne zločine“ zbog toga što Ukrajini isporučuje kasetnu municiju koja je zabranjena međunarodnim pravom.

“Suočen sa sve većom nestašicom municije za artiljerijske sisteme zapadnog tipa u oružanim snagama Ukrajine, Washington je počinio ratni zločin, uključivši u paket pomoći i kasetnu municiju zabranjenu međunarodnom konvencijom“, rekao je Šojgu na sastanku ruskih vojnih šefova u Moskvi.

On je kazao da je ukupan iznos pomoći koju su Ukrajini poslali NATO, EU i njihovi saveznici premašio 160 milijardi dolara.

“Spremnost Zapada da u Ukrajinu uloži značajan dio raspoloživih resursa kako bi se situacija na bojnom polju okrenula u njihovu korist stvara ozbiljne rizike dalje eskalacije sukoba“, upozorio je Šojgu.

Šojgu je također kazao da prijem Finske i Švedske u NATO-u predstavlja “destabilizujući faktor“ jer će na finskoj teritoriji vjerovatno biti raspoređeni dodatni vojni kontingenti i NATO udarno oružje, koje bi moglo pogoditi kritično važne objekte na sjeverozapadu Rusije.

“Ove prijetnje vojnoj sigurnosti Rusije zahtijevaju pravovremeni i adekvatan odgovor... Grupe oružanih snaga Ruske Federacije na zapadnim granicama zemlje će biti ojačane“, najavio je Šojgu.

TRT Balkan / agencije