Ministarstvo također tvrdi da je britanska mornarica učestvovala u "planiranju, obezbjeđivanju i sprovođenju terorističkog napada u Baltičkom moru", kako bi digli u zrak gasovode Sjevernog toka.     Foto: AA

Rusija je u subotu optužila Veliku Britaniju da je umiješana u eksplozije na gasovodima Sjeverni tok, kao i da je pomogla Ukrajini u planiranju napada dronom na rusku Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolj.

"Danas u 4:20 sati (po moskovskom vremenu) režim u Kijevu je izvršio teroristički napad na brodove Crnomorske flote i civilna plovila", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane ruske federacije.

Naglašeno je da su brodovi Crnomorske flote koji su bili "meta terorističkog napada" uključeni u očuvanje sigurnosti žitnog koridora, uspostavljenog u okviru međunarodne inicijative za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka.

Kako se navodi u saopštenju, u napadu je korišteno devet bespilotnih letjelica i sedam bespilotnih podvodnih vozila i svi su uništeni.

Ministarstvo također tvrdi da je britanska mornarica učestvovala u "planiranju, obezbjeđivanju i sprovođenju terorističkog napada u Baltičkom moru", kako bi digli u zrak gasovode Sjevernog toka.

Britansko ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe.

"Kako bi umanjilo svoje pogubno postupanje s ilegalnom invazijom na Ukrajinu, rusko Ministarstvo odbrane pribjegava plasiranju lažnih tvrdnji epskih razmjera", navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

TRT Balkan / agencije