Rusija nazvala opaske šefa NATO-a o nuklearnom oružju "eskalacijom"

Rusija nazvala opaske šefa NATO-a o nuklearnom oružju "eskalacijom"

Portparol Kremlja rekao je da Moskva nikada ne započinje razgovore o nuklearnom oružju.
„Kada predsjednik Vladimir Putin govori o ovom pitanju, vojnim nuklearnim poslovima, on odgovara na nečija pitanja, pitanja novinara, uključujući i strane“, dodao je Peskov.     Foto: Reuters

Izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o stavljanju nuklearnog oružja u stanje pripravnosti još je jedna "eskalacija", izjavio je u ponedjeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, Peskov je rekao da Rusija nikada ne pokreće razgovore o nuklearnom oružju i da njeni zvaničnici samo odgovaraju na pitanja novinara o takvim temama.

„Kada predsjednik Vladimir Putin govori o ovom pitanju, vojnim nuklearnim poslovima, on odgovara na nečija pitanja, pitanja novinara, uključujući i strane“, dodao je Peskov.

Napomenuo je da je Stoltenbergova izjava u suprotnosti čak i sa stavom koji je Zapad iznosio na događajima kao što je konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj.

"Ono što je gospodin Stoltenberg rekao, jasno, ne uklapa se u kontekst deklaracije koja je usvojena dan ranije (na samitu u Švajcarskoj, op.a.), a koja kaže, ako se ne varam, o neprihvatljivosti takve retorike", naglasio je Peskov.

Stoltenberg je za britanski list „Telegraph“ rekao da se zemlje NATO-a konsultuju o tome "koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude operativno, a koje treba da budu uskladištene".

Komentarišući rezultate samita o Ukrajini u Burgenstocku, čiju konačnu deklaraciju nisu potpisale određene zemlje, uključujući Indiju i Saudijsku Arabiju, Peskov je rekao da oni "teže nuli".

U završnoj izjavi poziva se na rješavanje pitanja kao što su zaštita elektrane u Zaporožju, odricanje od upotrebe nuklearnog oružja, izvoz žitarica i razmjena zarobljenika.

Peskov, međutim, tvrdi da ruski mirovni prijedlog koji je Putin iznio prošle sedmice ostaje na snazi, a Moskva je otvorena za konstruktivan rad i ozbiljne, suštinske razgovore sa svim zemljama.

Komentarišući izjave ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe o neophodnosti pozivanja Rusije na još jedan samit o ukrajinskom rješenju, portparol Kremlja je rekao da je pristup ruske strane prilično transparentan i dosljedan i svi to dobro znaju, kao i Kuleba.

Peskov je kazao da podrška niza prijateljskih zemalja konačnoj deklaraciji samita neće uticati na njihove odnose sa Rusijom, ali će Moskva uzeti u obzir njihov stav i nastaviti da im objašnjava svoj stav.

TRT Balkan / agencije