Mirovni plan od deset koraka predložio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novembru prošle godine.     Foto: Getty Images

Vlasti Ruske Federacije poručile su danas da je mirovni sporazum s Kijevom “nemoguć“ na osnovu mirovnog plana od deset koraka koji je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novembru prošle godine.

“Nijedna od njegovih deset tačaka nije usmjerena na pronalaženje pregovaračkog i diplomatskog rješenja za krizu, a njihova ukupnost je besmisleni ultimatum, koji ima za cilj odugovlačenje neprijateljstava. Na takvoj osnovi, mirno rješenje je nemoguće“, rekla je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Dodala je da Ukrajina i Zapad pokušavaju “umanjiti“ visoku vrijednost mirovnih prijedloga koje daju druge zemlje, a istovremeno pokušavaju monopolizirati proces promoviranjem mirovnog plana Zelenskog.

“U suštini, kao što smo rekli, postoji borba na međunarodnom nivou, pokušaji da se beskrupuloznim manipulacijama proguraju neodržive ideje o nagodbi“, rekla je Zaharova.

Također je izrazila rusku zahvalnost za “posredovanje i humanitarne inicijative“ zemalja sa globalnog juga, napominjući da Moskva prati razgovore održane u saudijskom gradu Džedi tokom vikenda.

“Za razliku od režima u Kijevu, koji je prekinuo i zabranio pregovore s Rusijom, mi smo uvijek bili i ostali otvoreni za diplomatsko rješenje krize i spremni smo odgovoriti na zaista ozbiljne prijedloge. Bez učešća Rusije i vodeći računa o njenim interesima, nijedan sastanak o ukrajinskoj krizi nema ni najmanju vrijednost“, dodala je Zaharova.

Bez učešća Rusije, dvodnevni sastanak o načinima rješavanja tekućeg rusko-ukrajinskog rata u gradu Džedi održan je ovog vikenda, nakon sličnog sastanka održanog u glavnom gradu Danske Kopenhagenu u junu.

TRT Balkan / agencije