Moskalkova je izjavila da su revidirali spiskove određenih vojnih zarobljenika i odlučili da osobode više od 40 osoba.      Foto: AA

Ruski i ukrajinski ombudsmani za ljudska prava dogovorili su se u srijedu da razmijene više od 40 zatvorenika nakon sastanka u glavnom gradu Turkiye, Ankari.

Ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova i ukrajinski ombudsman Dmitro Lubinets učestvuju na Međunarodnoj konferenciji "Budućnost ljudskih prava u 21. stoljeću", koju je u Ankari organizovala turska Kancelarija ombudsmana (KDK).

Moskalkova je izjavila da su revidirali spiskove određenih vojnih zarobljenika i odlučili da osobode više od 40 osoba.

"Zatražila sam pomoć Lubinetsa u ponovnom spajanju određenih Ukrajinaca sa njihovim porodicama u Rusiji. Pošto s vremena na vrijeme humanitarni koridori ne funkcionišu pomoć ombudsmana potrebna je i onima koji imaju teške bolesti", objasnila je Moskalkova.

Dodala je da je razgovarano i o aktivnostima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, navodeći da je Crveni krst pomogao da se dostave pisma porodicama zarobljenih.

"Uz pomoć naše vojske i specijalnih službi, sada pokušavamo da lociramo osobe čije su lokacije nepoznate", istala je Moskalkova.

Lubinets je rekao da je Rusija uspjela da pronađe 22 osobe i da su se oni sada vratili u domovinu. Dodao je da je na sastanku bilo riječi i o nekoliko humanitarnih pitanja.

Moskalkova je kazala da je Turkiye jedno od najpogodnijih mjesta u ovom trenutku za razmjenu ranjenika i zarobljenika.

Nakon sastanka rekla je da je, uprkos logističkim izazovima, prisustvovalo više od 30 predstavnika globalne zajednice ombudsmana.

Dodala je da se s njom sastao i predsjednik turskog parlamenta Mustafa Sentop.

Moskalkova je navela da su zbog rata vođeni razgovori između ombudsmana Rusije i Ukrajine, pošto nije bilo diplomatskih kontakata između dvije zemlje.

TRT Balkan / agencije