Rusija i Ukrajina razmijenili po 115 zarobljenih vojnika u Kursku

Rusija i Ukrajina razmijenili po 115 zarobljenih vojnika u Kursku

Humanitarni posrednik u razmjeni bili su Ujedinjeni Arapski Emirati
U saopćenju se navodi da je kao rezultat pregovora 115 ruskih vojnih lica zarobljenih u Kurskoj oblasti vraćeno iz regiona pod kontrolom Ukrajine. Zauzvrat je ukrajinskoj strani predato 115 ukrajinskih vojnika.     Foto: Reuters

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je 115 ukrajinskih vojnika zarobljenih u regiji Kursk razmijenjeno za 115 zarobljenih ruskih vojnika.

U saopćenju se navodi da je kao rezultat pregovora 115 ruskih vojnih lica zarobljenih u Kurskoj oblasti vraćeno iz regiona pod kontrolom Ukrajine. Zauzvrat je ukrajinskoj strani predato 115 ukrajinskih vojnika.

Humanitarni posrednik u razmjeni bili su Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Nakon razmjene, oslobođeno rusko vojno osoblje je u Bjelorusiji i ima priliku ovdje kontaktirati svoje rođake. Vojnici će uskoro otići u Rusiju na liječenje i rehabilitaciju“, navodi se u saopćenju iz Moskve.

Ukrajinska vojska izvršila je upad u noći između 5. i 6. avgusta u rusku pograničnu regiju Kursk, kada su ukrajinske snage ušle u grad Sudža.

Putin je optužio Ukrajinu da je izvršila provokaciju velikih razmjera i neselektivnu pucnjavu, opisujući upad kao teroristički napad.

Nekoliko dana kasnije, ukrajinski predsjednik Zelenski je priznao da je to bila operacija ukrajinskih trupa s ciljem stvaranja tampon zone protiv ruskih napada

TRT Balkan / agencije