Rusija i Sjeverna Koreja potpisale sporazum o strateškom partnerstvu

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale sporazum o strateškom partnerstvu

"Novi sporazum će poslužiti kao osnova za buduću bilateralnu saradnju", saopšteno je iz Kremlja.
U saopštenju Kremlja se navodi da su ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong-un potpisali dokument nakon nekoliko rundi razgovora.      Foto: Reuters

"Rusija i Sjeverna Koreja potpisale su u srijedu Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu, koji će služiti kao temelj za buduću bilateralnu saradnju", navodi Kremlj.

U saopštenju Kremlja se navodi da su ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong-un potpisali dokument nakon nekoliko rundi razgovora.

"Prošle godine, kao rezultat vaše posjete Rusiji, napravili smo značajan napredak u izgradnji naših međudržavnih odnosa. A danas je pripremljen novi temeljni dokument koji će činiti osnovu naših odnosa na duži rok", rekao je Putin o sporazumu.

Putin je podsjetio da je rusko-korejsko prijateljstvo nastalo u teškim vremenima, posebno 1945. godine, kada su se sovjetski vojnici borili "rame uz rame" sa korejskim patriotama da oslobode Koreju od japanskih osvajača.

Tokom Korejskog rata 1950-1953, sovjetski piloti su letjeli na desetinama hiljada borbenih misija kako bi podržali sjevernokorejske vojnike.

"Koliko ja znam, današnji program uključuje polaganje vijenca na Spomenik oslobođenja Koreje. Naši prethodnici su pružili čvrstu osnovu za razvoj naših odnosa danas", rekao je on.

Pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov ranije je rekao da će novi dokument zamijeniti nekoliko prethodnih sporazuma, uključujući Ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći iz 1961. godine, Ugovor o prijateljstvu i dobrosusjedstvu u saradnji iz 2000, te deklaracije Moskve i Pjongjanga iz 2000. i 2001.

Prema riječima Ušakova, novi sporazum će odražavati značajne promjene u geopolitičkom pejzažu i bilateralnim odnosima između Rusije i Sjeverne Koreje.

Ušakov je naglasio da će dokument biti u skladu sa svim osnovnim principima međunarodnog prava, neće imati konfrontacijsku prirodu i neće biti usmjeren ni protiv jedne zemlje, već će biti usmjeren na osiguranje veće stabilnosti u regionu sjeveroistočne Azije.

Ovo je prva posjeta ruskog predsjednika Putina Sjevernoj Koreji nakon 24 godine. Putin i Kim su se posljednji put sastali u septembru 2023. godine u ruskom regionu Istočni Sibir.

Pod pritiskom sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Evrope zbog rata u Ukrajini, Rusija je pokazala tendenciju da poveća svoju saradnju na vojnom planu sa Sjevernom Korejom.

U izjavi prije dolaska u Sjevernu Koreju, Putin je rekao da cijene podršku Pjongjanga ruskim vojnim operacijama u Ukrajini.

Ističući da su se Sjeverna Koreja i Rusija odlučno suprotstavile ambicijama Zapada, Putin je kazao da će dvije zemlje razvijati trgovinske i platne sisteme koji nisu pod kontrolom Zapada i da će se suprotstaviti uvođenju nezakonitih jednostranih sankcija državama.

TRT Balkan / agencije