"Glavni cilj vježbe je povećanje operativne kompatibilnosti u zajedničkom izvršavanju zadataka", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Bjelorusije.      Foto: Reuters

Ruske i bjeloruske snage započele su u ponedjeljak zajedničke vojne vježbe taktičnog letenja, a u okviru Regionalne grupe snaga (RGV), koje bi trebale trajati do 1. februara.

"Glavni cilj vježbe je povećanje operativne kompatibilnosti u zajedničkom izvršavanju zadataka", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Bjelorusije.

Tokom vježbi, između ostalog, biće izvedeno izviđanje iz zraka, zajedničko patroliranje zračnim prostorom, zračna podrška grupacijama trupa, taktičko jurišno desantiranje, kao i dopremanje robe i evakuacija ranjenih.

“Da bi se osiguralo izvođenje vježbe, uključeni su svi aerodromi i poligoni Ratnog zrakoplovstva i PVO Oružanih snaga Republike Bjelorusije”, dodaje se u saopštenju.

Ranije je bjelorusko Ministarstvo odbrane također objavilo da je odjeljenje 120. mehanizovane brigade ove zemlje počelo da održava vježbe sa ruskim snagama u okviru RGV-a.​​​​​​

TRT Balkan / agencije