Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, Lavrov je rekao da Vijeće sigurnosti mora biti reformisano "u skladu s postojećom realnošću", a dominacija zapadnih zemalja mora biti uravnotežena.              Foto: Reuters

Ministar vanjskih poslova Rusija Sergej Lavrov izjavio je u petak da će njegova zemlja tražiti proširenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) na države Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, Lavrov je rekao da Vijeće sigurnosti mora biti reformisano "u skladu s postojećom realnošću", a dominacija zapadnih zemalja mora biti uravnotežena.

"Od 15 članica, takozvana 'zlatna milijarda' zauzima šest mjesta, to je nepravedno. Stoga ćemo nastojati da što prije proširimo članstvo u Vijeću sigurnosti uključivanjem zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike“, naglasio je Lavrov.

Kako je kazao, vrijeme da se pređe na ravnopravnost.

"Ako su svi za demokratiju, onda ne zaboravimo da je demokratija potrebna i u međunarodnim odnosima", poručio je šef ruske diplomatije.

Vijeće sigurnosti jedno je od šest glavnih tijela Ujedinjenih nacija kojem, prema članku 24 Povelje UN-a, države članice organizacije povjeravaju zadatak očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti.

Vijeće sigurnosti sastoji se od 15 zemalja članica UN-a, od toga je pet stalnih (Sjedinjene Američke Države, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i deset nestalnih članica.

TRT Balkan / agencije