U saopćenju se navodi da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru "sa žaljenjem obavijestio svog azerbejdžanskog kolegu Jeyhuna Bayramova o odluci Armenije".        Foto: Reuters

Armenski zvaničnici odbijaju da učestvuju na sastanku zakazanom za petak u Moskvi radi pripreme mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

U saopćenju se navodi da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru "sa žaljenjem obavijestio svog azerbejdžanskog kolegu Jeyhuna Bayramova o odluci Armenije".

"Razgovarano je o situaciji u zoni odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta, koja se pogoršala zbog zatvaranja koridora Lachin i nesuglasica između strana o razvoju rudnih nalazišta u regionu", navodi se u saopćenju.

Azerbejdžan navodi da su azerbejdžanske nevladine organizacije na koridoru Lachin protestovale zbog ilegalne eksploatacije prirodnih resursa i drugih nezakonitih aktivnosti Armenije, ali nisu zatvorile ili blokirale koridor.

"Sergej Lavrov je naglasio potrebu za striktnim poštovanjem trilateralnih sporazuma o osiguravanju nesmetane komunikacije između Nagorno - Karabaha i Armenije duž koridora Lachin", dodaje se u saopćenju ruskog ministarstva.

Lavrov je istakao važnost nastavka sprovođenja trilateralnih izjava lidera Rusije, Azerbejdžana i Armenije, potpisanih 2020, 2021. i 2022. godine.

U odvojenom saopćenju u četvrtak, armenski premijer Nikol Pashinyan optužio je rusku mirovnu misiju u Karabahu da nije ispunila svoje dužnosti.

Od 12. decembra, azerbejdžanski ekolozi protestuju zbog armenske ilegalne eksploatacije prirodnih resursa u regionu Karabaha, gdje su ruske mirovne snage stacionirane od sukoba u regionu u jesen 2020. godine.

Odnosi između bivših sovjetskih republika, Azerbejdžana i Armenije, napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno - Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Baku je oslobodio nekoliko gradova, sela i naselja od armenskih snaga tokom 44-dnevnih sukoba u jesen 2020. godine, koji su okončani nakon primirja postignutog uz posredovanje Moskve. Mirovni sporazum se u Azerbejdžanu slavi kao trijumf.

TRT Balkan / agencije