Vladimir Putin je jutros naredio djelimičnu mobilizaciju koja kreće danas.     Foto: Reuters

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak izjavio je da je ruska mobilizacija bio predvidiv korak koji će se pokazati kao krajnje nepopularan i naglašava da rat ne ide po planu Moskve.

Podoljak je u tekstualnoj poruci Reutersu rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava prebaciti krivicu za pokretanje "ničim izazvanog rata" i pogoršanje ekonomske situacije Rusije na Zapad.

Bridget Brink, američka ambasadorica u Ukrajini, napisala je na Twitteru da su “lažni referendumi i mobilizacija znakovi slabosti i ruskog neuspjeha", i dodala da "Sjedinjene Države nikad neće priznati rusku tvrdnju o navodno anektiranoj ukrajinskoj teritoriji."

"Jasno je da je to nešto što bismo trebali shvatiti vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu − nisam sigurna ni da on ima kontrolu, zaista. Ovo je očigledno eskalacija", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Gillian Keegan za Sky News.

Robert Habeck, njemački minister privrede, rekao je da je ovo "još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o čemu ćemo, naravno, razgovarati i politički se konsultovati o tome kako da odgovorimo".

“Djelimična mobilizacija koju je proglasio Vladimir Putin je pokušaj dalje eskalacije rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine i dodatni je dokaz da je Rusija jedini agresor”, komentar je češkog premijera Petra Fiala.

TRT Balkan