Zemljotres pogodio jugoistočni Afganistan.    Foto: AP

Prema najnovijim informacijama, više od 1.000 osoba je poginulo, a skoro 1.600 povrijeđeno u razornom zemljotresu koji je jutros pogodio Afganistan.

Zemljotresu je bio jačine 5,9 stepeni po Richteru, potvrdio je afganistanski dužnosnik za hitne slučajeve.

Vlasti su izvijestile da su potresom najviše pogođeni okrug Giyan, u pokrajini Paktika, i okrug Spirey, u provinciji Khost.

Američki geološki zavod (USGS), ranije najavljen kao 6,1, ažurirao je magnitudu potresa na 5,9.

Broj žrtava koje je objavila novinska agencija Bakhtar bio je jednak broju poginulih u zemljotresu 2002. u sjevernom Afganistanu. Tada je zabilježen najsmrtonosniji zemljotres još od 1998. godine, kada je u zemljotresu jačine 6,1 stepen i manjim zemljotresima koji su uslijedili na udaljenom sjeveroistoku Afganistana poginulo najmanje 4.500 ljudi.

Na većini mjesta u svijetu zemljotres te jačine ne bi izazvao tako velika razaranja, rekao je Robert Sanders, seizmolog iz američkog Geološkog zavoda. Međutim, broj žrtava zemljotresa se češće svodi na geografiju, kvalitetu zgrada i gustinu naseljenosti. “Zbog planinskog područja ima odrona kamenja i zemlje za koje nećemo znati do kasnijeg izvještavanja. Starije zgrade će se vjerovatno urušiti i propasti”, rekao je on. "Zbog toga koliko je područje zgusnuto u tom dijelu svijeta, vidjeli smo u prošlosti da su slični zemljotresi nanijeli značajnu štetu." Talibani i dalje pokušavaju da rekonstruišu vladina ministarstva koja su napustila osoblje lojalno njihovoj prethodnoj vladi koju podržava Zapad, a nije jasno kako su zvaničnici došli do broja žrtava koje je Bakhtar izvijestio.

U Kabulu, premijer Mohammad Hassan Akhund sazvao je hitan sastanak u predsjedničkoj palači kako bi koordinirao napore pomoći, a Bilal Karimi, zamjenik glasnogovornika talibanske vlade, napisao je na Twitteru kako bi pozvao humanitarne agencije da pošalju timove u to područje.

Evropska seizmološka agencija, EMSC, saopćila je da se zemljotres osjetio i na udaljenosti od 500 kilometara, na kojem području živi gotovo 119 miliona ljudi širom Afganistana, Pakistana i Indije. Planinski Avganistan i veći region južne Azije duž planina Hindu Kuš dugo su bili ranjivi na razorne zemljotrese.

TRT Balkan / agencije