Govoreći o migrantskoj krizi uzrokovanoj sirijskim građanskim ratom, Rama je rekao da je Turkiye uspjela samostalno kontrolisati krizu.      Foto: AA

Rat u Ukrajini je prelomni trenutak za evropsku i sigurnost Zapada, rekao je albanski premijer Edi Rama na ceremoniji otvaranja TRT World Foruma u Istanbulu.

"Invazija na Krim mora da je bila crvena linija o kojoj se ne može pregovarati i za EU i za NATO, za sve nas na Zapadu, ali smo umjesto toga nastavili da živimo u iluziji da će tako veliki prekršaj dovesti samo do kontinuiranih zamrznutih sukoba, bez stvarnih i neposredne posljedice po zapadnu sigurnost", kazao je Rama.

Prema njegovim riječima, te iluzije su srušene kada je Rusija 24. februara započela rat protiv Ukrajine.

Osvrćući se na ulogu Turkiye na globalnoj sceni, albanski premijer je rekao da Turkiye "doprinosi evropskoj i globalnoj sigurnosti svojim fleksibilnim i pragmatičnim pristupom" i svojim naporima da razvije jaka i dobra partnerstva.

"Turkiye je zaista služila i može poslužiti, čemu svjedočimo danas, kao posrednik mnogih sporova vezanih za tradicionalnu sigurnost, kao i novije sigurnosne izazove u oblasti energije zaliha hrane i migracija", rekao je Rama.

Govoreći o migrantskoj krizi uzrokovanoj sirijskim građanskim ratom, Rama je rekao da je Turkiye uspjela samostalno kontrolisati krizu.

"Bez Angele Merkel (bivše njemačke kancelarke), čast Evrope ne bi bila spašena. Ona je bila ta koja se zalagala za dobrodošlicu migrantima u Njemačkoj u toj velikoj krizi. Ali bez Recepa Tayyipa Erdogana, zidovi Evrope ne bi izdržali", rekao je albanski premijer.

Poručio je da je Turkiye ključ stabilnosti Evrope.

TRT Balkan / agencije