Raketa pala na poljsko selo na granici s Ukrajinom: Poginule dvije osobe

Raketa pala na poljsko selo na granici s Ukrajinom: Poginule dvije osobe

Prema izvještajima poljskih medija, na tom području je zabilježena snažna eksplozija.
Dvije osobe su poginule kada je projektil, za koji još zvanično nije poznato odakle je ispaljen, pao na selo Przewodow na granici Poljske, članice NATO saveza, sa Ukrajinom.     Foto:  Twitter/ Liveuamap

Ažurirano: 22:56

Projektil, za koji još nije zvanično poznato odakle je ispaljen, pao je na poljsko selo Przewodow, u blizini granice s Ukrajinom, usmrtivši dvije osobe.

Prema izvještajima poljskih medija, na tom području je zabilježena snažna eksplozija.

Dvije osobe su poginule kada je projektil, za koji još zvanično nije poznato odakle je ispaljen, pao na selo Przewodow na granici Poljske, članice NATO saveza, sa Ukrajinom.

"Premijer Morawiecki je pozvao Komitet za nacionalnu sigurnost na hitnu sjednicu", rekao je portparol vlade Piotr Muller na Twitter nalogu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je objavio ranije tokom dana da je Rusija danas izvela 85 raketnih napada širom Ukrajine, uglavnom na energetsku infrastrukturu.

SAD: U kontaktu smo s Poljskom nakon projektila koji je pao na njenu teritoriju

Portparolka američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson je u objavi na Twitteru navela da su vidjeli vijesti da je projektil pao na poljsku teritoriju, dodajući da sa poljskom vladom rade na prikupljanju više informacija.

Bijela kuća saopštila je da su u kontaktu sa Poljskom u vezi sa pitanjem projektila koji je pao na njenu teritoriju te da će odrediti odgovarajuće korake.

Portparolka američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson je u objavi na Twitteru navela da su vidjeli vijesti da je projektil pao na poljsku teritoriju, dodajući da sa poljskom vladom rade na prikupljanju više informacija.

"U ovom trenutku ne možemo potvrditi vijesti ili bilo kakve detalje. Utvrdit ćemo šta se dogodilo i koji su odgovarajući koraci u narednom periodu", rekla je Watson.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sastanak na visokom nivou kako bi razgovarao o ovom pitanju, objavio je portparol vlade Piotr Muller, ubrzo nakon što su počeli izvještaji o eksploziji.

Rusija: Optužbe da su ruske rakete pale na poljsku teritoriju su provokacija

Optužbe da su ruski projektili pali na poljsku teritoriju su namjerna provokacija. Namjera je da se dodatno eskaliraju tenzije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da oni nisu napadali ciljeve na poljsko-ukrajinskoj granici.

"Optužbe da su ruski projektili pali na poljsku teritoriju su namjerna provokacija. Namjera je da se dodatno eskaliraju tenzije", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Dodaje se da projektil o kojem je riječ ne pripada Rusiji.

"Rusija nije izvela nikakve napade na ciljeve na poljsko-ukrajinskoj granici”, navodi se.
U saopštenju se još ističe da ruševine koje su poljski mediji objavili sa lica mjesta u selu Przewodow nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem.

NATO: U bliskoj smo koordinaciji sa saveznikom Poljskom

NATO je saopštio da istražuje navode o raketnim napadima u Poljskoj.

Zvaničnik NATO-a odgovorio je na pitanja o raketama koje su pale na Poljsku i usmrtile dvije osobe.

"Istražujemo ove vijesti i u bliskoj smo koordinaciji sa našim saveznikom Poljskom", rekao je ovaj zvaničnik.

Američki obavještajci objavili su da su projektili koje je Rusija ispalila prema Ukrajini pali na Poljsku te da su poginule dvije osobe, a američko Ministarstvo odbrane odbilo je potvrditi ovu informaciju.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da oni nisu izveli napad na ciljeve na poljsko-ukrajinskoj granici.

"Optužbe da su ruski projektili pali na poljski teritorij su namjerna provokacija", navelo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Zelenski: Ispaljivanje raketa na teritoriju NATO-a je ruski napad na zajedničku sigurnost

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da su ruske rakete danas pogodile poljsku teritoriju.

"Terorizam nije ograničen samo na naše nacionalne granice. Ruske rakete su pogodile Poljsku. Ukrajina je mnogo puta rekla da pitanje terorizma neće biti ograničeno samo na našu zemlju, da je samo pitanje vremena kada će ruski teror otići još dalje. Što duže Rusija bude smatrala da će biti nekažnjena, ruske rakete će predstavljati još veću opasnost za sve. Ispaljivanje raketa na teritoriju NATO-a je ruski napad na zajedničku sigurnost. Ovo je veoma očigledna eskalacija. Moramo djelovati", kazao je Zelenski.

Dodao je da je Ukrajina uz Poljsku.

"Rusija je protiv cijelog svijeta. Rusija napada nas i svakoga do koga može doprijeti terorom."

Poljska će povećati borbenu gotovost vojnih jedinica

Portparol poljske vlade Piotr Muller izjavio je da je Odbor za nacionalnu sigurnost zasjedao nakon što je raketa pala na poljsko selo kod ukrajinske granice.

"Odlučeno je da se poveća borbena gotovost vojnih jedinica", rekao je Muller novinarima nakon hitnog sastanka Odbora za nacionalnu sigurnost koji je sazvao poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Muller je rekao da su sastanku prisustvovali svi relevantni visoki zvaničnici Poljske.

Jacek Siewiera, šef Ureda za nacionalnu sigurnost pri kabinetu poljskog predsjednika Andrzeja Dude, rekao je da je predsjednik razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Siewiera je kazao da su dvojica zvaničnika razgovarali o članu 4., koji omogućava članici NATO-a da traži konsultacije sa svojim saveznicima ukoliko smatra da su njen teritorijalni integritet, nezavisnost ili sigurnost ugroženi.

TRT Balkan / agencije