Putin u Vijetnamu: Jačanje našeg strateškog partnerstva je prioritetno

Putin u Vijetnamu: Jačanje našeg strateškog partnerstva je prioritetno

Ruski predsjednik Vladimir Putin se u Hanoiju sastao s vijetnamskim kolegom To Lamom.
“Jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Vijetnamom je među našim prioritetima“, naglasio je Putin.      Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u službenu posjetu Vijetnamu, a u Hanoiju ga je dočekao vijetnamski predsjednik To Lam.

Iz Kremlja je saopćeno da su Putin i Lam održali sastanak u Hanoiju i da su mu prisustvovale i proširene delegacije dvije zemlje.

Govoreći u dijelu sastanka koji je otvoren za novinare, Putin je podsjetio da je sporazum o prijateljstvu između Rusije i Vijetnama potpisan prije 30 godina.

“Jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Vijetnamom je među našim prioritetima“, naglasio je Putin.

Ističući da su poboljšani odnosi u oblasti ekonomije i trgovine, Putin je kazao da je obim bilateralne trgovine prošle godine povećan za osam posto.

“Rusija pridaje značaj razvoju dijaloga sa Asocijacijom nacija jugoistočne Azije - ASEAN, čiji je Vijetnam jedna od vodećih članica“, rekao je Putin.

I vijetnamski predsjednik Lam također je naglasio da pridaju značaj razvoju odnosa sa Rusijom.

“Ne zaboravljamo da nas je ruski narod podržavao u našoj borbi za nezavisnost u prošlosti, u izgradnji naše zemlje, kao i u ovoj fazi razvoja“, kazao je Lam.

Napominjući da Vijetnam vodi nezavisnu, miroljubivu i raznovrsnu vanjsku politiku, Lam je rekao da pridaju veliku važnost razvoju tradicionalnog prijateljstva i sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Rusijom.

“Rusiju smatramo jednim od prioriteta vijetnamske vanjske politike“, poručio je Lam.

TRT Balkan / agencije