Putin je zahvalio Erdoganu na postizanju dogovora o izvozu žita iz Ukrajine.     Foto: AA

Turkiye je "pouzdana ruta" za isporuke gasa iz Rusije, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tokom sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u gradu Samarkandu u Uzbekistanu, Putin je zahvalio Erdoganu na postizanju dogovora o izvozu žita iz Ukrajine.

Izrazio je također nadu da će ukrajinsko žito stići do najsiromašnijih zemalja.
“Ovaj cilj još nije postignut”, naglasio je Putin.

Istakao je kako je Rusija dobila pozitivne signale za moguću isporuku ruskog žita preko turskih luka.

Putin je također rekao da su Moskva i Ankara potpisale završne dokumente u kontekstu izgradnje nuklearne elektrane Akkuyu u Turkiye i izrazio nadu da će elektrana biti puštena u rad 2023. godine, kako je i planirano.

Dodao je da Rusija i Turkiye blisko koordiniraju stavove o međunarodnim pitanjima, dodajući da će Moskva također pozdraviti rad Ankare u Šangajskoj organizaciji za saradnju.

U Samarkandu, u Uzbekistanu, jutros je počeo 22. sastanak predsjednika država Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

Samit je počeo u kongresnom centru u Samarkandu, a domaćin je predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev.

Sastanku prisustvuju čelnici država članica među kojima su predsjednik Rusije Vladimir Putin, Kine Xi Jinping, Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev, Kirgistana Sadyr Zhaparov, Tadžikistana Emomali Rahmon, premijer Pakistana Shehbaz Sharif i premijer Indije Narendra Modi.

Susretu prisustvuju i čelnici država posmatrača, predsjednik Bjelorusije Aleksandr Lukašenko, predsjednik Mongolije Ukhnaagiin Khurelsukh, predsjednik Irana Ebrahim Raisi, a pozvani su i predsjednici Turkiye Recep Tayyip Erdogan, Turkmenistana Serdar Berdimuhammedov i Azerbejdžana Ilham Aliyev.

Očekuje se da će lideri razgovarati o aktivnostima organizacije, povećanju obima trgovine, jačanju saradnje, inovacijama, logistici, medicini, industriji i tome slično.
Očekuje se i da će biti usvojeno oko 30 dokumenata koji se odnose na zajedničke projekte i aktivnosti.

TRT Balkan / agencije