Lukašenko je ranije dozvolio Kremlju da koristi bjeloruski teritorij za slanje desetaka hiljada ruskih vojnika u Ukrajinu.      Foto: Reuters

U Ukrajini, ali i na Zapadu, mnogi strahuju da je cilj Putinove posjete nagovoriti Lukašenka da se Bjelorusija uključi u novu rusku kopnenu ofanzivu na Ukrajinu.

“Lukašenko je lično dočekao Putina na aerodromu u Minsku. Putin je u posjeti Bjelorusiji prvi put od juna 2019. godine. Po svoj prilici je Putin stigao kako bi uvjerio Lukašenka da se direktno uključi u rat”, objavio je na Twitteru Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

Lukašenko je ranije dozvolio Kremlju da koristi bjeloruski teritorij za slanje desetaka hiljada ruskih vojnika u Ukrajinu te da ruski ratni avioni uzlijeću iz bjeloruskih vojnih baza.

No, Bjelorusija se zasad nije direktno uključila u rat te bjeloruski vojnici nisu ušli u Ukrajinu. Lukašenko je u više navrata suptilno kritizirao rusku invaziju na Ukrajinu, pri tom rekavši kako "sukob predugo traje".

U razgovoru s ruskim režimskim novinskim agencijama, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov danas je rekao da je Bjelorusija za Rusiju "saveznik broj jedan", dodavši kako su sugestije da Moskva želi nagovoriti Minsk da se uključi u rat "glupe i neutemeljene izmišljotine".

TRT Balkan / agencije