Gref je rekao da je Sberbanka suočena sa izazovima bez presedana u smislu složenosti i moći.       Foto: Reuters

Rusija je uspjela da prevaziđe poteškoće u finansijskom sektoru uzrokovane sankcijama Zapada, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Zahvaljujući profesionalnom djelovanju naše bankarske zajednice, vladinih agencija i naporima Centralne banke, želim da istaknem da smo generalno uspjeli da prevaziđemo sve ove poteškoće", rekao je Putin u Moskvi na sastanku sa Hermanom Grefom, generalnim direktorom najveće ruske banke Sberbanke.

Putin je dodao da je Rusija "pojačala svoj ekonomski i finansijski suverenitet" i da je stabilna pozicija Sberbanke "dobar signal za cijelu ekonomiju".

Gref je rekao da je Sberbanka suočena sa izazovima bez presedana u smislu složenosti i moći.

Dodao je da se banka suočila sa nevjerovatno teškim periodom jer je izgubila gotovo svu imovinu u inostranstvu, što je izazvalo ogromne gubitke. Osim toga, naveo je, američke sankcije su zabranile Sberbanku na berzi i smanjile joj mogućnosti da radi sa dolarima i eurima.

Istakao je da je banka "formirala rezerve" za sve probleme, a uz odobrenje Centralne banke Rusije, Sberbanka je počela da objavljuje finansijske rezultate kako bi pokazala svoju stabilnost.

Gref je naglasio da se odluka Sberbanke da svoje proizvode bazira na interno razvijenim IT rješenjima pokazala ispravnom, te da odlazak zapadnih IT kompanija nije uticao na rad banke.

"Danas u banci radi 38.000 inženjera, to je najveća IT struktura u zemlji", rekao je Gref.

TRT Balkan / agencije