Upitan o tvrdnjama o mogućem nuklearnom udaru na Ukrajinu, Putin je rekao: "Rusiji ne treba nuklearni udar na Ukrajinu, u tome nema političkog ili vojnog smisla".     Foto: AA

Ruska vojna doktrina zahtijeva samo odbrambenu upotrebu nuklearnog oružja, izjavio je u četvrtak predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći na sastanku Međunarodnog dijaloškog kluba Valdai u Moskvi, Putin je rekao da se nuklearno oružje može koristiti samo ako Rusija bude napadnuta te da nikada nije prijetio upotrebom nuklearnog oružja bilo gdje, uključujući i Ukrajinu.

"Nikada nismo proaktivno govorili ništa o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja od strane Rusije, samo smo odgovarali na izjave lidera zapadnih zemalja", naglasio je Putin.

Upitan o tvrdnjama o mogućem nuklearnom udaru na Ukrajinu, Putin je rekao: "Rusiji ne treba nuklearni udar na Ukrajinu, u tome nema političkog ili vojnog smisla".

On je, međutim, rekao da opasnost od upotrebe nuklearnog oružja postoji sve dok postoji samo oružje, navodeći američke nuklearne napade na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

"U tome nije bilo nikakvog vojnog smisla, Japan je već bio poražen", rekao je Putin.

Putin je ustvrdio da zapadne zemlje umjetno pokreću temu mogućeg nuklearnog udara kako bi Rusiju predstavile kao agresivnu i opasnu zemlju i na tom terenu dobile podršku onih zemalja koje se još nisu pridružile antiruskim sankcijama.

"Svrha današnje halabuke oko upotrebe nuklearnog oružja je vrlo primitivna. Diktat zapadnih zemalja, pokušaj pritiska na učesnike u međunarodnoj komunikaciji, ne završava se ničim", rekao je ruski predsjednik.

U skladu s tim pokušajima, rekao je Putin, u Ukrajini je "izmišljena" "prljava bomba" od ostataka nuklearnog goriva kako bi se Rusija optužila za upotrebu nuklearnog oružja i izazvala globalnu osudu.

Erdogan je snažan lider

Putin je u četvrtak pohvalio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kao "snažnog lidera i pouzdanog partnera".

Ruski predsjednik je Erdogana nazvao "snažnim, čvrstim liderom koji se vodi interesima Turkiye, turskog naroda i turske ekonomije".

To uključuje poziciju Turkiye u energetskom sektoru, izgradnju gasovoda Turski tok i gasnog čvorišta, kao i u turizmu i poljoprivredi, rekao je ruski lider.

Putin je kazao da Erdogan nikada ne dozvoljava nikome da njime manipuliše ili donosi odluke u interesu trećih zemalja.

"On uvijek štiti interese Turkiye u dijalogu s nama. U tom smislu, Turkiye općenito, a posebno predsjednik Erdogan, nisu laki partneri. Mnoge odluke se rađaju u dugim i teškim diskusijama i pregovorima. Ali postoji želja i jedne i druge strane da se ti sporazumi postignu. I mi, po pravilu, te dogovore postižemo. U tom smislu, predsjednik Erdogan je dosljedan i pouzdan partner", rekao je Putin.

TRT Balkan / agencije