Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je Rusija otpisala dugove afričkim državama u vrijednosti od 23 milijarde dolara.            Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je Rusija otpisala dugove afričkim državama u vrijednosti od 23 milijarde dolara.

Govoreći na drugom samitu Rusije i Afrike u St. Petersburgu, Putin je rekao da je 90 posto dugova afričkih zemalja podmireno, bez više “direktnih“ dugova, već s nekim finansijskim obavezama.

Putin je napomenuo da ruska pažnja ka Africi stalno raste, što je, kako je kazao, vidljivo u planovima za povećanje diplomatskog prisustva na kontinentu.

“Ovo je pravi praktičan korak za značajno intenziviranje rada sa afričkim zemljama u političkoj, poslovnoj, humanitarnoj, kulturnoj i turističkoj sferi“, naglasio je Putin.

Kazao je i da Moskva takođe podržava dalje predstavljanje afričkih zemalja u Vijeću sigurnosti i drugim strukturama Ujedinjenih nacija.

“Politička i ekonomska uloga Afrike raste eksponencijalno, kontinent postaje novi centar moći, što će svi morati uzeti u obzir“, rekao je Putin.

Putin je naveo afričku mirovnu inicijativu za Ukrajinu kao primjer sve veće političke uloge ovog kontinenta.

“Ovo samo po sebi mnogo govori, jer su ranije bilo kakve posredničke misije monopolizirale isključivo zemlje sa takozvanom razvijenom demokratijom“, rekao je Putin.

Ruski predsjednik Putin također je kazao da situacija u mnogim regijama Afrike ostaje nestabilna zbog nasljeđa kolonijalne ere i politike “zavadi pa vladaj“ koju vodi Zapad.

“Jedan broj manifestacija kolonijalizma još nije otklonjen, njih i dalje praktikuju bivše metropole. Monopol nekih zemalja u oblasti finansija, tehnologije, digitale i u oblasti hrane je neprihvatljiv, treba se boriti“, poručio je Putin.

Dodao je kako razvoj Afrike ometaju terorizam, širenje ekstremističke ideologije, transnacionalni kriminal i piraterija.

TRT Balkan / agencije