Zakon se odnosi na zločine počinjene posebno iz sebičnih razloga i poziva na konfiskaciju novca.     Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu zakon koji je parlament usvojio krajem januara o oduzimanju imovine onih koji "diskredituju" snage bezbjednosti.

Zakonom, objavljenim na portalu Vlade Rusije, mijenja se Krivični zakon i proširuje se lista krivičnih djela za koja se može predvidjeti oduzimanje imovine, uključujući svjesno širenje lažnih informacija o ruskim snagama bezbjednosti.

Zakon se odnosi na zločine počinjene posebno iz sebičnih razloga i poziva na konfiskaciju novca, dragocjenosti ili druge imovine osuđene osobe koju je dobila zbog počinjenja krivičnog djela ili je korištena za aktivnosti usmjerene protiv sigurnosti Rusije.

Državna duma, donji dom parlamenta Rusije, usvojila je zakon jednoglasno tokom sjednice 31. januara u drugom i trećem čitanju.

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin objavio je na Telegramu da "apsolutna većina" podržava kažnjavanje onih koji "sipaju prljavštinu na Rusiju, vojnike i oficire" izvan zemlje, kao i onih koji podržavaju i finansiraju Ukrajinu.

“Usvojena odluka omogućiće kažnjavanje onih koji se bave aktivnostima protiv svoje zemlje”, rekao je Volodin i dodao da će im se oduzeti počasna zvanja i imovina, novac i druge vrijednosti u Rusiji.

TRT Balkan / agencije