Putin smatra da postoji alternativa dominaciji Zapada i njegovoj "politici ucjene i nelegitimnih sankcija".      Foto: Reuters Archive

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad da izaziva globalnu energetsku i prehrambenu krizu.

“Zapadne zemlje i njihovi savezi pokušavaju da očuvaju svoju dominaciju u svijetu, ignorišući interese drugih naroda, stvaraju sukobe i nestabilnost“ rekao je Putin putem video konferencije na 11. Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja sigurnosti koji se održava u Moskvi.

Putin tvrdi da su pokušaji Zapada za očuvanje dominacije u svijetu praćeni i izgradnjom vojnog potencijala, miješanjem u unutrašnje stvari drugih zemalja, ali i pokušajima da se jednostrano iskoriste prednosti globalne energetske i prehrambene krize.

Putin je također rekao da je Rusija uvjerena da postoji alternativa dominaciji Zapada i njegovoj "politici ucjene i nelegitimnih sankcija".

“Alternativa je u zajedničkom radu zasnovanom na principima međusobnog poštovanja, partnerstva i povjerenja, čiji je cilj rješavanje većine akutnih problema, uključujući sigurnost, ekonomiju, društveni i tehnološki razvoj“, kazao je Putin.

TRT Balkan / agencije