Putin je rekao da je taj potez bio odgovor na rastuće sigurnosne rizike        Foto: Reuters Archive

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji početi u julu.

Govoreći na sastanku sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju, Putin je rekao da bi izgradnja specijalnih objekata neophodnih za raspoređivanje oružja trebalo da bude završena do 7. i 8. jula.

"Sve ide po planu kada je riječ o najosjetljivijim pitanjima oko kojih smo se dogovorili. Kao što znate, priprema relevantnih objekata završava se 7.-8. jula, a mi ćemo odmah započeti aktivnosti vezane za raspoređivanje relevantnih tipova oružja na vašoj teritoriji“, rekao je Putin Lukašenku.

Ministri odbrane Rusije i Bjelorusije potpisali su krajem maja dokument o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

Ranije ove godine, Putin je najavio da će Rusija rasporediti taktičko nuklearno oružje i završiti izgradnju specijalnog skladišta u susjednoj Bjelorusiji.

Putin je rekao da je taj potez bio odgovor na rastuće sigurnosne rizike, ističući da je Moskva slijedila Sjedinjene Američke Države (SAD), koje su svoje taktičko nuklearno oružje rasporedile u evropskim zemljama.

TRT Balkan / agencije